Ekonomi

Işın Çelebi: Seçimden sonraki ilk ay çok önemli

Sözcü’den Mehtap Özcan Ertürk’ün haberine göre yeni ekonomi yönetiminin piyasa dengelerini yeniden tesis ederek çarkları döndürmesi gerektiğini hatırlatan Çelebi, dalga boyu ve faiz oranlarının büyüyeceğini hesaplayarak bunu frenleyecek tedbirler alınması gerektiğinin altını çizdi. . 1.9 trilyon TL (100 milyar dolar) hacme ulaşan Tasarruf Mevduatı’nın (KKM) tasfiyesinin zaman içinde uzatılması gerektiğini savunan Prof. sorunu bir gecede çözecektir. Bu süreci sakince ve paramparça olmadan gerçekleştirmeliyiz ve yakıtı azalan uçak sistem bütünlüğü içerisinde yere yumuşak bir şekilde inmelidir” dedi.

Bütçe açığı 1,5-2 trilyona ulaşacak

Çelebi, bütçe açığının 655 milyar TL’ye ulaştığını, buna emeklilik zamları, taahhüt edilen ödemeler ve EYT harcamaları da eklenince bütçe açığının 1.5-2 trilyona ulaşacağını hesapladıklarını belirterek, “Kaynak ihtiyacı 300 milyar dolar Döviz ile. Korumalı Mevduat ve depremin tahmini maliyeti 110 milyar dolara ulaşacak. dolara ulaşıyor. Türkiye’nin bu miktarı kademeli olarak finanse etmesi mümkün” dedi.

Merkez Bankası faizinin yüzde 8,5’in, kredi faizinin ise yüzde 35’in üzerinde olduğuna dikkat çeken Çelebi, “Baz etkisiyle enflasyon yüzde 43’e geriledi. Faizi bu enflasyon kadar artıracağımızı söyleyemeyiz. Kademeli olarak, önce yüzde 15, sonra yüzde 18 olacak şekilde piyasanın emebileceği kadarını yönetmek gerekiyor.

Yılda 60 milyar dolar doğrudan yatırım

– Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işın Çelebi, dünyadaki yabancı sermaye girişinin 1,6 trilyon dolar olduğunu belirterek, Brezilya yılda 50 milyar dolar doğrudan yatırım alırken, Türkiye’ye yabancı sermaye girişinin son dönemde sıfıra düştüğünü söyledi. 3-4 yıl

Bunun demokrasi ve hukuksuzluktan kaynaklandığını dile getiren Çelebi, “Türkiye’nin 5 yılda 300 milyar dolarlık kaynak elde etmesi için yılda 60 milyar dolar doğrudan yatırım ve portföy alması gerekiyor. Temel koşul, demokrasi ve adaletin yeniden tesis edilmesidir” dedi.

Hangi önlemler alınmalıdır?

– Döviz kurlarında ve faiz oranlarında oluşabilecek şoklara karşı önlem alınmalı.

– Döviz Korumalı Mevduatın tasfiyesi zamana yayılmalıdır.

– Bütçe açığı 2 trilyon liraya çıkabilir.

– Faiz oranı piyasanın ihtiyacına göre kademeli olarak artırılmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu